Hostname: page-component-848d4c4894-8bljj Total loading time: 0 Render date: 2024-07-07T00:37:24.938Z Has data issue: false hasContentIssue false

Uit de Oude Doos: Hoe ons eerste handelstractaat met Siam tot stand kwam (1859–1862)

Published online by Cambridge University Press:  21 May 2009

Get access

Extract

Het hier volgende verhaal berust op aantekeningen, die ik vroeger op het Landsarchief te Batavia uit oude Siambundels maakte; ik heb ze hier met een bundel uit het oud-archief van “Buitenlandse Zaken” geverifieerd en wat nieuwe gegevens eraan toegevoegd (bundel B 109, Algemeen Rijksarchief inv. nr. 3164). Men verwachte hier geen doorwrocht artikel, waarin belangrijke rechtsvragen gesteld worden en al of niet beantwoord, noch een zwaar juridisch betoog. Er volgt niet anders dan een luchtig relaas, vergelijkbaar met reisverhalen uit lang vervlogen tijden over onbekende landen. En zijn niet Siam en Nederlands-Indië van een eeuw geleden voor ons mensen van 1967 ook onbekende landen?

Type
Articles
Copyright
Copyright © T.M.C. Asser Press 1967

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)

References

1 Zie, “Uit de Oude Doos” (In dit tijdschrift 1965, afl.1).Google Scholar

2 De President der Algemene Bank Nederland verschafte me de inlichting, dat Art. 22 van het “Reglement van de Factorij der Nederlandsche Handel-Maatschappij te Batavia” het de Voorzitter der Factorij toestond “zich in de vergadering door een Kommies-Notularis te doen adsisteren, die alsdan de notulen zal contrasigneren, mits dezelve alvorens de eed van geheimhouding zal hebben afgelegd”; doch dat Van Hoorn de reis naar Siam als gewoon geëmployeerde van de Factorij maakte. Voor deze inlichting betuig ik dank aan de President.—Het grappige woord “notularis”

komt volgens van de hoogleraren Waszink en Feenstra verkregen inlichtingen noch in het Latijn van het Romeinse Rijk noch in het middeleeuws Latijn voor. Is het een vondst der handelsbureaucratie?

3 Lagemans deel V, no. 401*, blz. 108a.