Hostname: page-component-848d4c4894-hfldf Total loading time: 0 Render date: 2024-06-07T15:16:22.908Z Has data issue: false hasContentIssue false

Hugo de Groot en het Verre Oosten: Mogelijk Gouverneur-Generaal?

Published online by Cambridge University Press:  21 May 2009

Get access

Extract

Naar aanleiding van een opmerking gemaakt in Professor Van Eysinga's bijdrage in het vorige nummer, getiteld “Hugo de Groot en het Verre Oosten”, doet Professor Van Hamel ons het hieronder volgende wederwoord aan Professor Van Eysinga toekomen, met verzoek daaraan plaatsing te verlenen. Professor Van Eysinga heeft er de voorkeur aan gegeven geen gebruik te maken van de hem geboden, door hem gewaardeerde gelegenheid om terug te komen op de beschouwingen, die Professor Van Hamel vastge-knoopt heeft aan de door hem genoemde feiten.

Type
Articles
Copyright
Copyright © T.M.C. Asser Press 1957

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)

References

page 197 note 1 Even voor het ter perse gaan is deze voorstelling van zaken mij bevestigd geworden door de mededeling van een der geleerden van het Collège de France, die zich in de laatste jaren bijzonder met de Franse handels- en kolonisatie-compagniën van de XVI tot de XVIIIe eeuw heeft beziggehouden. Hij schreef mij, op mijn vraag: “de naam van Hugo Grotius zou mij stellig getroffen hebben; ik heb dien echter nimmer in de teksten welke ik onder handen heb gehad, gevonden. Ik ben van oordeel, dat de in 1626–1628 ontworpen of gestichte compagniën nog weinig te beduiden hebben gehad. Wel bestond er te diet zake een fermentatie, die tot verscheidene jaren terugging, en die zich bij Richelieu actief heeft doen gevoelen”.