Skip to main content Accessibility help
×
Home
Hostname: page-component-5cfd469876-mjnjv Total loading time: 0.196 Render date: 2021-06-23T20:57:50.207Z Has data issue: true Feature Flags: { "shouldUseShareProductTool": true, "shouldUseHypothesis": true, "isUnsiloEnabled": true, "metricsAbstractViews": false, "figures": true, "newCiteModal": false, "newCitedByModal": true, "newEcommerce": true }

Sverre Fehn’s Brussels and Venice pavilions: the process of becoming different

Published online by Cambridge University Press:  27 November 2020

Pedram Ghelichi
Affiliation:
pedram.ghelichi@gmail.com
Jingxiang Zhu
Affiliation:
zhujx@cuhk.edu.hk
Corresponding

Extract

The early career of Sverre Fehn, the influential Norwegian architect, is marked by the designs of pavilions which were constructed shortly after each other for two major competitions: The Norwegian Pavilion for the World Exposition in Brussels (1956–1958) and The Nordic Pavilion at the Giardini site of the Venice Biennale (1958–1962). This paper studies the process which led from design to construction for both pavilions, identifies structural changes during that process, and investigates the causes and effects of such changes. A study of Fehn’s hand-drawn sketches and photos of models, made throughout the design and construction stages, reveals that despite functional and formal similarities the two pavilions’ development process and the changes which they underwent are noticeably different. The pursuit of ‘abstract space’ during the competition stage for the Brussels Pavilion was tested by considerations of construction only later on, creating a critical tension in the project. Not only did the organisation of structural components change significantly during the design process but the logic of construction underwent a complete transformation. Nevertheless, this transition between different iterations of the Brussels Pavilion suggested an alternative approach for the Venice Pavilion in which the initial thought of construction became a projection, rather than an abstract imitation of built reality. The spatial intention and construction-related considerations of the Venice Pavilion were addressed by a ‘synergetic’ structural principle, implicit in the competition scheme. This unprecedented feature significantly enlarged the ‘space of possibility’ of the roof structure, which provided for adaptation to indeterminacies without compromising the initial design intentions. Changes in the design of the Brussels and Venice Pavilions, therefore, differ in the ways in which they evolved from design to completion: sequential and abrupt, vs. gradual and continuous. This sheds light on a critical shift in the work of an influential architect and the way he approached design indeterminacies, rather than forcing them into submission.

Type
Criticism
Copyright
© The Author(s), 2020. Published by Cambridge University Press

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below.

Send article to Kindle

To send this article to your Kindle, first ensure no-reply@cambridge.org is added to your Approved Personal Document E-mail List under your Personal Document Settings on the Manage Your Content and Devices page of your Amazon account. Then enter the ‘name’ part of your Kindle email address below. Find out more about sending to your Kindle. Find out more about sending to your Kindle.

Note you can select to send to either the @free.kindle.com or @kindle.com variations. ‘@free.kindle.com’ emails are free but can only be sent to your device when it is connected to wi-fi. ‘@kindle.com’ emails can be delivered even when you are not connected to wi-fi, but note that service fees apply.

Find out more about the Kindle Personal Document Service.

Sverre Fehn’s Brussels and Venice pavilions: the process of becoming different
Available formats
×

Send article to Dropbox

To send this article to your Dropbox account, please select one or more formats and confirm that you agree to abide by our usage policies. If this is the first time you use this feature, you will be asked to authorise Cambridge Core to connect with your <service> account. Find out more about sending content to Dropbox.

Sverre Fehn’s Brussels and Venice pavilions: the process of becoming different
Available formats
×

Send article to Google Drive

To send this article to your Google Drive account, please select one or more formats and confirm that you agree to abide by our usage policies. If this is the first time you use this feature, you will be asked to authorise Cambridge Core to connect with your <service> account. Find out more about sending content to Google Drive.

Sverre Fehn’s Brussels and Venice pavilions: the process of becoming different
Available formats
×
×

Reply to: Submit a response

Please enter your response.

Your details

Please enter a valid email address.

Conflicting interests

Do you have any conflicting interests? *